DE ANSJOVIS

De ansjovis is een klein visje dat ongeveer 20 centimeter groot kan worden. Hij komt over de hele wereld voor, maar wordt voornamelijk gevangen in Zuid-Europa. De belangrijkste ansjovisbestanden bevinden zich rond de Portugese kust en de Golf van Biskaje. Als de temperatuur van het zeewater stijgt kan de vis ook voorkomen in de Noordelijke delen van Europa. Ansjovis wordt gevangen in het seizoen dat loopt van oktober tot en met juni. In de Golf van Biskaje heeft het visbestand een groene status.

Versgevangen ansjovis
Versgevangen ansjovis

LOOK A LIKE

Een ansjovis heeft wat weg van een sardine of een haring, maar is zeker niet hetzelfde. Je herkent een ansjovis aan zijn smalle kop met een kenmerkend korte onderkaak en zijn zilveren buikzijde. Het is een straalvinnige vis en komt voort uit de familie “Engraulidea”, die wel 139 soorten telt! De ansjovis zwemt in grote scholen door de Oceaan. Het is een pelagische vissoort. Dit betekent dat de vis verder van de kust leeft. De ansjovis komt alleen naar de kust om zich in de zomermaanden voort te planten.

DE MEEST BEVISTE VISSOORT

Ansjovis groeit snel, maar leeft zeer kort. Zo is een ansjovis van meer dan drie jaar oud zeldzaam. Het is de meest beviste vissoort ooit. Toch zijn de meeste visbestanden er goed aan toe. Dankzij de snelle voortplanting kunnen de bestanden zich snel herstellen. Wel zijn er, zoals in de Golf van Biskaje, beheerplannen opgesteld voor de lange termijn

DE GOLF VAN BISKAJE

De ansjovis uit de Golf van Biskaje staat wereldwijd bekend om zijn hoogwaardige kwaliteit. Voor de kust van de regio Cantabrië liggen veel conserverieën die al eeuwen leven van de ansjovis en die de techniek van het inblikken naar een hoger niveau hebben gebracht. De regio staat voornamelijk bekend om zijn gezouten ansjovisfilets. De kwaliteit wordt bepaald door een speciale bereidingswijze. Nadat de ansjovis is gevangen worden de visjes in houten vaten op een zoute pekel gelegd. Dit is een handmatig proces en vraagt om tijd, geduld en perfectionisme. Door de juiste hoeveelheid zout krijgt de ansjovis zijn intense, karakteristieke smaak. Na zes maanden op het vat te hebben gelegen worden de visjes stuk voor stuk gewassen, gedroogd, handmatig gefileerd en ingeblikt.

Versgevangen ansjovis
SARDINE WINKEL De sardine delicatesse uit Frankrijk Spanje en Portugal ingeblikt conserven gezond

DE FRANSE WIJZE

Hoewel de meeste mensen alleen gezouten ansjovis kennen, is de vis niet helemaal niet zo zout van zichzelf. Zo geven de Franse conserverieën de voorkeur aan ansjovis die op dezelfde manier bereid is als sardines. Na de vangst wordt de ansjovis schoongemaakt en één keer gedompeld in olijfolie. De vis blijft uitlekken in speciale droogrekken, waarna het wordt ingeblikt met verse ingrediënten. Het resultaat is verbluffend en wordt gewaardeerd door de fijnproevers onder ons.

De ANSJOVIS WINKEL

De ANSJOVIS WINKEL verkoopt enkel de Europese ansjovis die leeft in Atlantische Oceaan. Wij selecteren onze leverancier op basis van kwaliteit en duurzaamheid. Hierbij controleren we of onze ansjovis uit een gezond visbestand komt. Onze missie is om het imago van vis uit blik in Nederland te verbeteren en mensen te stimuleren om te kiezen voor producten die op een milieuvriendelijke wijze zijn gevangen. Bij ons vindt u het grootste assortiment vis uit blik van Nederland.

Weten wat je eet en waar dat vandaan komt, dat vinden we belangrijk. Laat u verrassen door ons assortiment. Achter elk product zit een uniek verhaal.

De ANSJOVIS WINKEL

Bourgondisch genieten, op een verantwoorde wijze!